פיצויים בגין קבלת מידע שגוי מהועדה
ועדה מקומית לתכנון ובניה - פיצויים, בכל עיר או יישוב קיימת ועדה תכנונית או מחלקת מידע תכנוני אשר מוסרת למתעניין בנכס מידע תכנוני. המידע כולל היקף זכויות בניה, תנאים למתן קבלת היתר בניה ועוד. בהתאם למידע שמקבל המתעניין הוא מחליט אם לבצע עסקה כלשהי במקרקעין.
יזמים, קבלים, יורשים בעלי דירות בתים ונכסים אחרים פונים לועדה התכנונית השייכת לעיר בו מצוי הנכס, כדי לקבל מידע.
בתביעות רבות שהוגשו נגד ועדות ומנהל מקרקעי ישראל הוכח כי הועדות או המנהל התרשלו במתן המידע התכנוני לעיתים מידע שגוי באופן מלא ולעיתים מידע שגוי באופן חלקי. עקב קבלת המידע השגוי נגרם להם נזק כספי - כלכלי.
ועדה מקומית לתכנון ובניה פיצויים
על מנת להוכיח כי הרשות התכנונית שגתה במתן מידע תכנוני, יש להסתמך לרוב על מידע שהתקבל בכתב ולהוכיח את הנזק הכספי שנגרם לתובע. משהוכח כי הועדה התרשלה במתן המידע בית המשפט רואה בועדה התכנונית אחראית לנזקים ומחייב את הועדה בפיצוי כספי לתובע.
שמאי מקרקעין
בשומה מנומקת עורך שמאי תחשיב לשני מצבים, הראשון לפי מצגת מטעה שקיבל התובע ושני תחשיב לפי המצב בפועל. לזאת מתווסף הוצאות ישירות ועקיפות כגון הוצאות בניה והשקעות שלא באו לידי מימוש, תשלומי מיסוי כלשהם אשר שולמו בעת רכישה או מכירה של נכס.
דוגמא לתביעה בשל קבלת מידע שגוי באשר להיקף זכויות הבניה הינה חברת בניה, אשר רכשה קרקע לבניית מרכז מסחרי בחולון. בהתאם למידע שנמסר לחברה היא יכלה לבנות פי שלושה מטרים מרובעים ממה שאושר לה בפועל.
מקרה אחר הוא של זוג שרכשו דירה על סמך קבלת מידע מהועדה התכנונית כי ניתן להרחיבה. בפועל לאחר שרכשו ורצו לממש את הבניה הסתבר שהם לא יכולים לבנות בשל שביל גישה.
בשני המקרים בית המשפט חייב את ועדה מקומית לתכנון ובניה - פיצויים בגין קבלת מידע שגוי.
אציין כי בית המשפט לעיתים כולל מרכיבים נוספים בפיצוי, הכספי וכל מקרה נבחן לגופו .