בחודש יולי 2015, התפרסמה ידיעה בעיתון "גלובס" כי בת-ים הגדירה לעצמה יעד של הוספת למעלה מ 20,000 יחידות דיור בשני העשורים הקרובים במסגרת ההתחדשות העירונית של העיר. לדברי מנכ"ל העירייה, עו"ד ארז פודמסקי שקד: "כיום אין כמעט מקום בעיר, בו לא כדאי לבצע פרויקטים של תמ"א 38 . שמאי מקרקעין בבת ים? ישנה עבודה רבה לפניך!
מה כולל תפקידו של שמאי מקרקעין במסגרת פרוייקט תמ"א?
לשמאי מקרקעין בבת ים ישנה עבודה למכביר בתהליך יישום פרויקטי תמ"א 38 בעיר.
נכון לחודש יולי 2015, כ 15 מבנים נמצאו בשלבי ביצוע שונים ועל שולחן הוועדה המקומית לתכנון ובנייה המתינו לאישור כ 66 תכניות נוספות של מבנים המבקשים להכנס ליישום פרוייקט תמ"א 38, כאשר ישנו מאמץ ארגוני מתמיד לשפר את איכות ויעילות הטיפול בבקשות המוגשות.
שמאי המקרקעין מעורבים בפרוייקטים כבר בשלביהם המוקדמים בבחינת התכנון ובדיקת הכדאיות הכלכלית של הפרוייקט המיועד לחיזוק ושיפוץ המבנה או לפינוי בינוי. עבודת השמאי נמשכת לעיתים עד גמר הפרוייקט, הן בחישוב טבלאות איזון ופיצוי במקרה של השבחה אשר אינה נחלקת שווה בין הדיירים בבניין והן בהערכת שווי דירות חדשות שנוספו למבנה במסגרת התוספת המותרת על פי הגדרת התכנית.
ומה לגבי איזורים פחות מבוקשים בבת ים?
השמאים המייצגים את היזמים יעמדו לצידם לצורך בחינת הכדאיות הכלכלית של כל בניין המועמד לפרוייקט תמ"א 38. במקרים בהם נמצא כי אין כדאיות כלכלית עבור היזם להשקיע בפרוייקט, הכין פודמסקי שקד, הטבות נוספות שיתכן וישנו את מסקנות היזמים. לפי דבריו, אם ישתכנע כי אכן אין משום כדאיות כלכלית ביישום התמ"א באזורים מסויימים בעיר, ינתנו זכויות בנייה נוספות ותמריצים ליזמים כגון הוספת חצי קומה עד קומה נוספות למבנה, דבר העשוי לשנות את תמונת הכדאיות הכלכלית. במקרים מסוימים יתכן כי יעתרו לבקשת יזמים לוותר על הוספת חניות למבנה.
באתר עיריית בת ים נכתב כי נושא חיזוק המבנים הינו בחשיבות עליונה, היות ומלאי גדול של מבנים בעיר עלול להיות בסכנה במקרה של רעידת אדמה. בנוסף, במסגרת התמ"א יתווספו לדירות ממד"ים שיגנו על התושבים מפני טילים, גזים ורקטות, כפי שקיימים בדירות חדשות.
על מנת לפעול לקידום הנושא ביתר שאת, מונה מטעם העירייה אחראי לקידום יישום תמ"א 38 באגף ההנדסה. בנוסף לנושא הראשון בחשיבותו, הנוגע לבטחון התושבים ושלומם, העירייה רואה ביישום התכנית גם אפיק נוסף של התחדשות עירונית שיוביל להתחדשות המרקמים הפנימיים של 'שכונות העיר'.