בס"ד
ממי תגבה הועדה תשלום היטל השבחה עבור זכויות בנייה לחדר על הגג
מאת לימור ינוקא – שמאית מקרקעין מוסמכת.
היטל השבחה חולון, מחדד את הסוגיה השנויה במחלוקת שמאית ומשפטית: ממי צריכה הועדה המקומית לגבות היטל השבחה עבור חדרי יציאה לגג. מכל הדיירים בבנין לפי חלקו של כל אחד ברכוש המשותף או רק מבעלי הדירות העליונות בבנין.
היטל השבחה חולון והחלטת ועדת ערר מחוזית מחודש יוני 2014, למניינם.
מגיש ההשגה הינו בעלים של דירה בקומת קרקע בבנין טורי – רכבת בן 3 קומות, אשר נדרש לשלם היטל השבחה לועדה מקומית חולון בגין חדרי יציאה לגג. לטענתו הוא לא מכר את הדירה במחיר גבוה יותר בשל הזכויות בניה על הגג מאחר והדירה שלו אינה יכולה להנות מבניה על הגג, אלא רק הדירה העליונה בבנין. משכך לא חלה השבחה ואין הוא צריך לשלם מס השבחה לועדה.
הועדה מקומית חולון טענה כי הזכויות בבנין משותפות לכלל הדיירים ומכאן שיש לחייבו לפי חלקו היחסי.
בנוסף טענה כי בתמורה לזכויות על הגג הוא יכול לקבל זכויות שימוש בחצר.
ועדת הערר המחוזית לא קיבלה את טענה הועדה ופסקה כי מדיניות העירייה שגויה ויש לגבות היטל השבחה עבור חדרי יציאה לגג רק מבעלי הזכויות בקומות עליונות בבנין, אשר נהנות מהבניה ונוצרת להם עקב כך השבחה.
זכות קניינית או זכות תכנונית
במקרה הנ"ל ועדת הערר פסקה לטובת הזכות התכנונית ואילו ועדה מקומית חולון טענה לזכות הקניינית.
מי משלם עבור הזכות הקניינית
ועדת הערר לא דנה בכך. אבל הזכויות הקנייניות עדיין קיימות. כלומר חלקו של כל דייר בבנין בזכויות המשותפות לרבות חדר יציאה לגג. דיירי הבנין האחרים יכולים לדרוש תשלום עבור הזכויות הקנייניות שלהם לפי חלקו של כל דייר ברכוש המשותף.
חוות דעת שמאי המקרקעין
בחוות דעת שמאית מחשב השמאי את שווי הזכויות המשותפות של כל דייר בבנין. ומי שממש את הזכויות מעביר תשלום לדיירים האחרים. לדוגמא דייר בקומה עליונה רוצה לממש בניה של חדר יציאה לגג. הזכויות הם במושעא כלומר שייכות לכל הדיירים ולכן הוא צריך לשלם לכל דייר לפי החלק היחסי שלו. במידה ושולם על ידו תשלום היטל השבחה עבור כל החדר יציאה לגג, אזי יש לקזז סכום זה מהתשלום עבור הזכויות.
מהו תקנון מצוי ומהו תקנון מוסכם
בכל בנין הרשום ברשם המקרקעין דהיינו טאבו כבית משותף מצוין אם קיים תקנון מצוי או תקנון מוסכם.
כאשר מצוין כי קיים לבנין המשותף תקנון מצוי, אזי יתרת הזכויות הלא מנוצלות במושעא. וכאשר מצוין כי קיים תקנון מוסכם שמאי מקרקעין בודק את ההסכמות לענין הזכויות והשימוש בהם ובהתאם לכך הוא מציין בחוות דעת שמאית את שווי הזכויות בהתאם למוסכם בין בעלי הזכויות בבנין.
לענין המחלוקת עדיין לא נאמרה המילה האחרונה את מי יש לחייב עבור זכויות הבניה על הגג. ועדה מקומית חולון הגישה ערר לבית משפט מחוזי, טרם התקבלה פסיקה.
אציין כי היטל השבחה חולון נוהגת בשיטת החיוב כמו עוד רבות מהועדות המקומיות בערים אחרות.
לדעתי, יש לבחון כל מקרה לגופו ובראש ובראשונה לבחון האם חלה השבחה לנכס בגין הזכויות הנוספות או לא. האפשרות למימוש הבניה המתייחס להסכמת הדיירים, מספר בעלי הזכויות בבנין, תנאים בתכנית למימוש הבניה, כדאיות כלכלית במימוש הבניה ועוד.
ראה שומה מכרעת לנכס בחולון - לדירה בקומת קרקע בבנין דו קומתי, הפחתה בתשלום היטל השבחה בשיעור כ- 50 אחוז.
ראה שומה מכרעת מיום 18 בינואר, לבית צמוד קרקע בחולון. הפחתה כ- 50 אחוז.
להפחתת תשלומי היטל השבחה וחוות דעת שמאית לשווי זכויות לא מנוצלות בבנין משותף, ניתן לפנות למשרדנו במספרי הטלפון המופיעים באתר.